O nouă specie de prădător a apărut, de câțiva ani, în pădurile din Moldova! Dăunătoare pentru ecosistemele în care își fac apariția. Șacalul auriu este animalul care s-a extins din Delta Dunării înspre teritoriile din nordul României.
CITEȘTE ȘI: DRESORUL PREFERAT AL ANIMALELOR DE COMPANIE ALE VEDETELOR ȘI-A LANSAT PIESĂ NOUĂ CU UDDI!
Doi astfel de șacali au fost surprinși și filmați la marginea unei păduri din Iași, iar specialiștii și-au dat, imediat, cu părerea. Și nu e de bine. Ce spun despre noua specie de prădători care s-a extins în aproape toată Moldova? “Este ca prezenta ciorilor la oras, par inofensive, dar în număr mare pot produce necazuri. Este o specie care provine din Orientul Apropiat. Nu putem ști de ce s-a răspândit, dar supozițiile există: are multă hrană în zonă, soareci, păsări, reptile, vremea s-a încălzit foarte puternic, nu are un dușman natural pentru că lupul a fost exterminat, mai ales din pădurile din altitudinile joase”, a declarat prof. dr. Ion Constantin, specialist în zoologie, pentru vremeanoua.ro.
Tot specialiștii în domeniu pun migrația noului prădător pe seama încălzirii globale și a lipsei altor prădători din pădurile din Moldova. “Și-a extins arealul spre nord în ultimii 10-15 ani din Delta Dunării, singura zonă în țară unde putea fi observat, fiind văzut în ultimii doi ani și în Botoșani, în Vaslui, în Vrancea sau Galați. Este o specie invazivă care are o rată a înmulțirii foarte ridicată, iar în Iași este o prezență inedită: ne așteptăm să fie găsit, dar aceasta este, într-adevăr, prima înregistrare cu un șacal auriu”, a declarat același profesor. (NU RATA: DOUĂ PISICI, INFECTATE CU VIRUSUL COVID-19! CE SFATURI LE-A DAT MEDICUL STRĂPÂNILOR ANIMALELOR)
Zoologii nu-l ”iubesc” pe noul prădător, iar motivele le-a explicat tot profesorul Constantin. ”Noi, zoologii, nu îl iubim foarte mult pentru că nu e o specie a noastră. Pentru speciile de plante invazive, spre exemplu, Comisia Europeană reglementează ca ele să fie limitate, dar în orice caz nu este o prezentă de dorit în habitatele naturale din preajma orașului. Problema majoră este că vrem să avem o diversitate cât mai mare, iar o astfel de specie invazivă poate afecta celelalte specii care nu au mecanisme de apărare contra sa”, a mai afirmat profesorul Ion Constantin.